sobota, 29 czerwca 2019


Food Trucki, stare pociągi i historia pożarnictwa

            Nasz poczciwy zabytkowy Dworzec PKP tego dnia tętnił życiem… Po plenerowym muzeum pożarnictwa oprowadzał ciekawskich mł. bryg. Dariusz Surma, dowódca Jednostki Ratowniczo Gaśniczej PSP w Międzyrzeczu. Opowiadał o cennych, z wielkim pietyzmem odrestaurowanych zabytkach, wyciągnięte zostały z obiektu (stodoły) na ul. Winnica, udostępnionego na skład przez Gminę.
Niektóre z nich pochodzą z XIX wieku. Obok eksponatów do obejrzenia były grube albumy przedstawiające historię sprzętu pożarniczego i mundury z lat 50-60. ubiegłego wieku. Jest taka gwiazda jak samochód ZIS-5, do tej pory sprawny, brał udział w planie filmowym „Lista Schindlera”. Antyczne sikawki konne 4-kołowe – w kolekcji jest ich 10 sztuk…, zebrane z całej Polski i odrestaurowane; wystawa prezentuje zdjęcia zabytków sprzed okresu renowacji. Najstarszy obiekt pochodzi z 1870 r., to wózek rekwizytowy z wężem i pompami, armaturą wodną, z 1911 r. jest beczka do wozu (pojemność 150 l.), sikawki ręczne, prądownice o przekroju 52 mm (część nakładana na ostatni odcinek węża, podawała wodę). Do wozu z przodu zaprzęgano konia, z tyłu podczepiano beczkę z wodą.
Dla dzieci, małych i dużych, przygotowano miniaturowe samochodziki, samoloty, lokomotywki z drewna, i zamienne do nich części, z których samodzielnie można zbudować kolejowy tabor… Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem.
Na perony dworcowe zajeżdżały zabytkowe pociągi, o sentymentalnych nazwach, kursujące tego dnia po okolicznych miejscowościach. Drezyna przewoziła gości. W pociągach można było posiedzieć na drewnianych ławkach i do woli podziwiać – z kontemplacyjnym tempie – nasze lokalne piękne krajobrazy. A wróciwszy z powrotem na Dworzec, posmakować kuchni świata, serwowanych z Food Trucków, potraw o egzotycznych nazwach, i napitki – jak piwa z Gór Sowich na przykład, kalmary w cieście, małże, churros (słodkie hiszpańskie wypieki z cynamonem, czekoladą itp.), ryby z własnego połowu, szarpana wieprzowina, marynowane tofu, dania z woka, lody świderki, burrito z wołowiną, kurczak po meksykańsku, azjatyckie pierożki na parze itp.

Iwona Wróblak
czerwiec 2019

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz