Food Trucki, stare pociągi i historia pożarnictwa
Nasz poczciwy zabytkowy Dworzec PKP
tego dnia tętnił życiem… Po plenerowym muzeum
pożarnictwa oprowadzał ciekawskich mł. bryg. Dariusz Surma, dowódca
Jednostki Ratowniczo Gaśniczej PSP w Międzyrzeczu. Opowiadał o cennych, z wielkim
pietyzmem odrestaurowanych zabytkach, wyciągnięte zostały z obiektu (stodoły)
na ul. Winnica, udostępnionego na skład przez Gminę.
Niektóre z nich pochodzą z XIX wieku. Obok
eksponatów do obejrzenia były grube albumy przedstawiające historię sprzętu pożarniczego
i mundury z lat 50-60. ubiegłego wieku. Jest taka gwiazda jak samochód ZIS-5,
do tej pory sprawny, brał udział w planie filmowym „Lista Schindlera”. Antyczne
sikawki konne 4-kołowe – w kolekcji jest ich 10 sztuk…, zebrane z całej Polski
i odrestaurowane; wystawa prezentuje zdjęcia zabytków sprzed okresu renowacji. Najstarszy
obiekt pochodzi z 1870 r., to wózek rekwizytowy z wężem i pompami, armaturą
wodną, z 1911 r. jest beczka do wozu (pojemność 150 l.), sikawki ręczne, prądownice
o przekroju 52 mm (część nakładana na ostatni odcinek węża, podawała wodę). Do wozu
z przodu zaprzęgano konia, z tyłu podczepiano beczkę z wodą.
Dla dzieci, małych i dużych,
przygotowano miniaturowe samochodziki, samoloty, lokomotywki z drewna, i
zamienne do nich części, z których samodzielnie można zbudować kolejowy tabor… Stoisko
cieszyło się dużym zainteresowaniem.
Na perony dworcowe zajeżdżały zabytkowe
pociągi, o sentymentalnych nazwach, kursujące tego dnia po okolicznych miejscowościach.
Drezyna przewoziła gości. W pociągach można było posiedzieć na drewnianych
ławkach i do woli podziwiać – z kontemplacyjnym tempie – nasze lokalne piękne
krajobrazy. A wróciwszy z powrotem na Dworzec, posmakować kuchni świata,
serwowanych z Food Trucków, potraw o egzotycznych nazwach, i napitki – jak piwa
z Gór Sowich na przykład, kalmary w cieście, małże, churros (słodkie hiszpańskie wypieki z cynamonem, czekoladą itp.),
ryby z własnego połowu, szarpana wieprzowina, marynowane tofu, dania z woka, lody świderki, burrito z wołowiną, kurczak po
meksykańsku, azjatyckie pierożki na parze itp.
Iwona
Wróblak
czerwiec 2019
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz